Pisząc o prawidłowym rozpalaniu nie mamy na myśli rad, które dawał nam dziadek… Dzisiaj wiadomo już, że „dobry” ogień pali (się) jak chili… Co oznacza, że w kominkach rozpalamy metodą „od góry” używając w tym celu sezonowanego drewna drzew liściastych o wilgotności poniżej 20%.
Teraz załatwmy całą sprawę, ale nie tak, jak uczył nas dziadek, bo ogień w kominku pali się od góry do dołu.
Krótka instrukcja:
1. Najpierw kładziemy polana jedno na drugim.
2. Poszczególne warstwy są ułożone przeciwstawnie względem siebie.
3. Ilość drewna: W piecu kaflowym zaczynasz od określenia ilości drewna, które chcesz spalić. W przypadku kominka ważne jest przestrzeganie maksymalnej dopuszczalnej ilości drewna w komorze spalania. Ale zawsze możesz później dołożyć…
4. Następnie połóż podpałkę na wierzchu, najlepiej wykonaną z materiału biologicznego, np. wełna drzewna nasączona woskiem. Daruj sobie papier lub karton, na plastik czy impregnowane drewno nie ma miejsca w piecu.
5. Zapal i gotowe!
I pamiętaj… Dobre ciepło odrasta!
___________________________________________
Film powstał na podstawie informacji Austriackiego Stowarzyszenia Biomasy, przy wsparciu krajów związkowych i Unii Europejskiej, którym dziękujemy za możliwość udostępnienia filmu z polskimi napisami.