Jak prawidłowo rozpalać w kominku lub piecu?

Pisząc o prawidłowym rozpalaniu nie mamy na myśli rad, które dawał nam dziadek… Dzisiaj wiadomo już, że „dobry” ogień pali (się) jak chili… Co oznacza, że w kominkach rozpalamy metodą „od góry” używając w tym celu sezonowanego drewna drzew liściastych o wilgotności poniżej 20%.

Teraz załatwmy całą sprawę, ale nie tak, jak uczył nas dziadek, bo ogień w kominku pali się od góry do dołu.

Krótka instrukcja:

1. Najpierw kładziemy polana jedno na drugim.

2. Poszczególne warstwy są ułożone przeciwstawnie względem siebie.

3. Ilość drewna: W piecu kaflowym zaczynasz od określenia ilości drewna, które chcesz spalić. W przypadku kominka ważne jest przestrzeganie maksymalnej dopuszczalnej ilości drewna w komorze spalania. Ale zawsze możesz później dołożyć…

4. Następnie połóż podpałkę na wierzchu, najlepiej wykonaną z materiału biologicznego, np. wełna drzewna nasączona woskiem. Daruj sobie papier lub karton, na plastik czy impregnowane drewno nie ma miejsca w piecu.

5. Zapal i gotowe!

I pamiętaj… Dobre ciepło odrasta!

___________________________________________

Film powstał na podstawie informacji Austriackiego Stowarzyszenia Biomasy, przy wsparciu krajów związkowych i Unii Europejskiej, którym dziękujemy za możliwość udostępnienia filmu z polskimi napisami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: